fredag 8 februari 2013

Bröllopsresan

 Kl 03.00 31 januari bar det iväg. Mitt i natten till Arlanda.Och 10 timmar senare landade vi på säkert världens minsta flygplats (som kallar sig INTERNATIONAL AIRPORT) i Marsa Alam. 6 gater och 2 baggageband, hela flygplatsen var i storlek med Coop Forum. Kort landningsbana, så det var en något hackig landning och en supersnabb inbromsning för att inte hamna ute i öknen nånstans. 1,5 timmes bussresa till hotellet (4,5 mil söder om Marsa Alam) Ett fantastisk ställe mitt ute i ingenstans. Lyxigt och med världens trevligaste personal, artiga och serviceminded. Varje morgon startade med kaffe på sängen (som vanligt), frukostbuffé kl 8 och innan 9 var vi på plats på stranden. Gorgonia har egen tid eftersom de inte ville följa resten av landets sommar/vintertid, så vi fick ytterligare en timme extra i solen på morgonen. Vi lämnade handdukskorten till strandservicekillen, och genast var han på plats vid våra solsängar med madrasser och badlakan och bäddade o fixade åt oss. Det bästa med badet var snorklingen, att bara bada var nästan uteslutet då det var förbjudet att gå på korallerna. Vissa platser fanns anvisade att gå upp och ner ur vattnet, allt för att inte skada reven. Varje snorkeltur blev 30-60 minuter, så mycket bad blev det! 
 Lunchen åt vi  varje dag i strandbaren istället för buffé, så vi tog med oss maten och åt på solsängarna. Det var så tyst och skönt trots allt folk, endast havets vågskvalp hördes (och ibland de italienska turisterna då) Enda stunden vi var  vid poolen var innan hemresan då vi väntade på bussen. Och vad fanns till lunch då? Jo, grillad korv, burgare, kycklingvingar m tillbehör. Alltså tillräckligt att äta mitt på dagen. Och kall öl till det! Kl 17 varje dag serverades crepés med chockladsås m m i strandbaren, men det blev bara första dagen vi åt det.
I stort sett varje dag bestod också av motion. En 
motionsrunda runt hotellområdet på 1,8 km. Skönt att springa lite (fast en dag var jag på gymet)  Dusch, vila på rummet, en drink eller två i väntan på middagen och sen denna fantastiska buffé. Varje dag fanns endel olika rätter, några "baser" var samma. Undrar hur många kockar de, var, men det fanns iaf en vid grillen, en på pastastationen, en som skivade tex kalkon/lamm/kalvstek m m, en som fixade kalla rätter och 2-3 som höll koll på varmrätterna. Samt 15 servitörer (minst) vad jag räknade till som servade vi borden (öl, vin, läsk, plockade disk) Några städare fanns också i resturangen som ständigt torkade de redan skinande golven. Undrar hur mkt personal totalt det jobbar på hotellet.... Det svåra att låta bli var kak och efterrättsbufféerna. Proppmätt varje dag... Sött, sött, gôtt, gôtt!! Veckans absoluta höjdpunkt var tisdagen. Som vanligt var vi på stranden innan kl 9, tog våra fasta platser och tänkte ge oss ut och snorkla. Det var alltid bäst på förmiddagen, solen var på rätt ställe och gav bra sikt i vattnet. Eftermiddagen var ofta vattnet grumligt och skuggigt. Dessutom var det vid lågvatten svårt att simma över reven då det bara var 50 cm djupt...
Och plötsligt fick vi se delfinerna som simmade precis utanför stora revet. 7 stycken var de och försvann söderut. Vi simmade ut där vi brukade, den morgonen var vattnet nästan helt stilla och sikten var bra. Efter nästan en timme fick vi plötsligt se delfinerna på väg norrut igen. Troligen hade de upptäckt oss och var nyfikna. Så de simmade runt och runt oss på knappt en meters avstånd. Sen försvann de ner på botten ( det var ca 8-10 m djupt men klar sikt) för att sen komma upp igen och simma rakt mot oss och runt o runt igen. Synd vi inte hade undervattenskamera (arrrggggghhh....ska köpa till nästa gång!!!! Har sagt det förut....) Fler snorklare dök såsmåning upp och delfinerna drog sig längre ut mot havet för att sen simma norrut igen.
Nåväl, kan skriva flera sidor om reseuppelvelsen, men det får räcka nu. Eller, jag vill också berätta att vi såg flertalet rockor, gitarrhajar samt havssköldpaddor, clownfiskar och massa andra fiskar i tjusiga färger och mönster. I går kväll strax innan 20 landade vi i ett kallt och snöigt Sverige rika på minnen efter en efterlängtad bröllopsresa. Och efter flertalet gånger i Egypten är det fortfarande mitt favoritresemål och måste säga att araberna är oslagbara på bra service och vänlighet:-)
Nedan följer lite fler bilder från vår resa!
Lite efterrätt. Bara liiiiite.....

Vad sägs om helgrillat lamm?

Egyptisk pitabröd bakades för fullt under egyptiska tema middagen

Mera mat....
Som hämtad ur Tusen och en natt

...och då vindarna vände och kom söderifrån fullkomligt regnade det gräshoppor...
(låter bekant??) Tror inte vår buss i går var så vacker efter en resa genom gräshoppssvärmarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar